Dobrodošli na stranice Općine Medulin!


Prirodna i kulturna baština općine Medulin

Općina Medulin priobalna je općina površine 29.35 km2, s oko 6 500 stanovnika u osam naselja smještenih uglavnom duž obale. To su: Medulin, Premantura, Banjole, Pomer, Vinkuran, Vintijan, Valbonaša i Pješčana Uvala. Medulinsko područje bilo je nastanjeno još u prapovijesno doba na što ukazuju ostaci naselja građeni suhozidom na uzvisini i opasana koncentričnim krugovima. I Rimljani su, prepoznavši prirodne ljepote ovog kraja, tu gradili svoje ljetnikovce od kojih je najraskošniji sagrađen u 4.st.n.e., a nalazio se na poluotoku Vižuli. U općini također postoje i mnoge druge povijesne znamenitosti, jedna od kojih je i župna crkva Sv. Agneze koja predstavlja karakterističan motiv sa svoja dva zvonika visoka 33 metra.

Stanovnici cijelog ovog područja su već prije gotovo sto godina započeli uređivati svoje mjesto i tako je 1909.g. utemeljeno Društvo za proljepšavanje Medulina. U to vrijeme, dobrovoljnim radom mještana, pošumljen je i poluotok Kašteja, koji danas ima status park šume. Iznimne ljepote ovoga kraja privukle su početkom 20. st. i Paula Kupelwiesera, austrijskog magnata i vlasnika otočja Brijuni. Planirajući razvijati turizam, tada je kupio i dio medulinskog priobalja zajedno s poluotokom Kašteja.

Danas općina Medulin ima veliki turistički potencijal, te se stoga javlja i pritisak za urbanizacijom zemljišta, problem gospodarenja otpadom (naročito u ljetnim mjesecima) i problem odvodnje otpadnih voda. Svi ovi problemi prepoznati su i kroz Zelenu agendu, kao prioriteti na čijem je rješenju potrebno raditi.

Osnovna obilježja kulturne baštine

Područje općine Medulin obiluje graditeljskim nasljeđem u naseljima i izvan njih, koja ukazuju na slojevitost povijesnih tokova koji su utjecali na oblikovanje tog područja. Poznati su vrijedni arheološki nalazi i sakralni spomenici, te karakteristični autentični lokaliteti. Cjelokupno područje općine predstavlja izuzetnu, u značajnoj mjeri očuvanu ambijentalnu vrijednost.

Predbilježba za newsletter

Unesite svoj e-mail:


Predbilježi se   Odustani